VIDEO & GALERIE FOTO Sorin Minea (Angst): “In industria alimentara, cel mai important este un ambalaj civilizat si igienic”

Sorin Minea, fondatorul grupului Angst, crede in puterea ambalajului ca suflet al comertului, dar spune ca ar trebui sa fie suportabil ca pret, foarte bun din punctul de vedere al igienei si al modului de pastrare, si sa reprezinte in primul rand dorinta de curatenie. Cea mai buna colaborare din ultima perioada o are cu grupul spaniol ULMA Packaging.

ULMA, partenerul care creeaza aparatura personalizata

Ambalajul e sufletul comertului, insa urca pretul produsului. “Cred ca mai important este un ambalaj civilizat si un ambalaj igienic. Unul care sa dea incredere cumparatorului. Nu poti sa-l faci sa arate frumos si inauntru sa aiba calitate scazuta sau sa miroasa. Ambalajul trebuie sa fie suportabil ca pret, foarte bun din punctul de vedere al igienei si al modului de pastrare si sa reprezinte in primul rand dorinta de curatenie”, a declarat Sorin Minea intr-un interviu acordat Euroexpo Fairs.

Pe partea de ambalaje, Angst foloseste aparatura de la ULMA Packaging. Directorul Angst a vizitat compania-mama din Spania – pentru a se convinge de calitatea produselor furnizate –  si a fost impresionat de faptul ca ULMA personalizeaza tot ceea ce face si gaseste mereu solutia cea mai buna si mai practica. “Mi-a placut ca, la prima expozitie la care am expus, toata lumea era interesata de unde provin ambalajele si cu ce masini au fost facute”.

Despre ULMA, Minea spune ca apartine unei cooperative care detine de la terenuri, pana la fabrici. “Pe mine m-a impresionat modul de realizare a utilajului care este strict personalizat: comanzi suruburi, cutite – toate se fac numai pentru tine, existand un om dedicat companiei tale, care-ti prezinta produsul final si-ti face probele. Nu este o masina de genul asta e, cu asta defilezi, ci ti-o poti crea singur.

Al doilea utilaj comandat a pornit de la o idee pentru produsele pe care vrem sa le creem noi, si am personalizat dimensiunea etc. Au fost impecabili, plus ca ne ajuta cu foarte multe lucruri pe care nu le stim, gen dimensiunea ambalajului, cum sa dam deschiderea cea mai buna etc. Sunt foarte putini in lume care produc echipamente. Producatori de ambalaje sunt mai multi, dar de utilaje in general sunt doar doi–trei. Unii sunt de capacitati foarte mari. Dar ce ma intereseaza foarte mult este colaborarea. Ei ne-au ajutat de fiecare data cu ce am cerut, plus ca ne asigura un service impecabil. Ori de cate ori este nevoie, trimit un om din Spania aici. Si ei spun ca am ales ambalaj de calitate care nu are deformari, desi nu este cel mai ieftin. Dar nu intotdeauna cel mai ieftin este si cel mai bun. Cea mai mare problema sunt dimensiunile ambalajului. Dar sunt foarte multe probleme. Te lovesti de ele dupa ce ai luat utilajul si atunci cel cu care lucrezi trebuie sa-ti spuna ca se poate face ceva intr-un anumit timp, si nu sa-ti spuna ca nu se poate”.

Mizeaza pe produsele proaspete, cat mai putin ambalate

Desi recunoaste importanta si aspectul produselor ambalate, Minea nu are mare incredere in ele. “Ambalarea in vacuum, in atmosfera controlata si asa mai departe este din punctul meu de vedere un lucru care nu-ti asigura aspectul ambalajului, te impiedica sa gusti si sa mirosi produsul inainte sa-l cumperi, deci trebuie sa pornesti de la premisa ca-l stii dinainte. Eu personal nu as lua mancare ambalata decat intr-un singur caz, daca as pleca undeva pe munte sau intr-o excursie sa le pot baga in bagaje”.

Sorin Minea crede ca orice pastrare intr-un pachet schimba gustul produsului. “In acelasi timp, un produs ambalat compenseaza cresterea de pret si greutatea de a gasi pe cineva sa vanda si spatiile de expunere. Produsele cu servire asistata necesita munca ceva mai multa. La vanzarea asistata, un vanzator bun trebuie sa stie sa-si vanda marfa, sa invite sa guste, sa explice. Cumparatorul de azi din tarile civilizate este cel care incearca inainte sa cumpere, incearca doua/trei produse si il alege pe cel care crede ca i se potriveste cel mai mult. Dupa ce a facut lucrul asta, poate sa-l ia si ambalat”.

Si totusi, care este tendinta consumatorului?

Tendinta consumatorului este usor manipulata de studiile de piata. Daca ma duc in supermaket sa vad ce se vinde, vad ca se vand mai bine produsele ambalate. Cele in vrac sunt mai putine. E o chestiune logica. Dar cine se uita si vrea sa vada evolutia reala, trebuie sa se uite la evolutia din alte tari, care sunt cu 100 si ceva de ani inaintea noastra. O sa vada ca evolutia duce spre un produs impachetat, dar mult mai simplu si mai ecologic. La inceput sandwich (sandvis) in folie de plastic, apoi aluminiu, apoi caserola. La ora actuala sunt niste ambalaje din hartie speciala pentru sadwich pe care o desfaci si reprezinta in acelasi timp si punga de plastic pe care o tii sa nu te murdaresti. Deci totul este inovativ. Exista ambalaje care, datorita gazului pe care il au, maresc termenul de valabilitate. Dar ambalajul a fost creat initial pentru a nu te duce cu produsul in plasa ci impachetat, s-a redus cantitativ ca sa fie o singura portie, a fost inovativ pentru a fi cat mai aspectuos. Daca la ready meal ambalajul este strict necesar, la carne, la produse proaspete ambalajul e pur peiorativ. Exista o necesitate a ambalajului, depinde in ce directie se va merge”, mai spune Sorin Minea, directorul Angst.

La ora actuala ambalajul reprezinta si o problema pentru mediu, si asta se vede si se vorbeste peste tot, dar ambalajul reprezinta si o problema de cost. “Toate astea vor trebui rezolvate si nu se pot rezolva datorita termenului de valabilitate. Cred ca cei care vor castiga in piata ambalajelor vor fi cei care se vor misca intr-o directie si de pastrare dar si ecologica, cu costuri reduse. Ambalajul costa uneori mai mult decat produsul”, spune Sorin Minea.

Ambalajele Merinde Urbane

Grupul Angst comercializeaza prin reteaua Mega Image mancare ambalata sub brandul Merinde Urbane. Ca si gama, Merinde Urbane se vinde bine, insa, din punctul de vedere al directorului Angst, lucrurile noi nu explodeaza. Sunt promovate numai in Mega Image in jur de 1.000 de portii pe zi, dar se lucreaza zilnic la gama de produse. “Sunt produse sezoniere, sunt produse care tin tot timpul anului si mai e un lucru normal: consumatorul doreste tot timpul ceva nou sau inlocuirea unui produs. Acum ne ocupam de inlocuirea produselor, avem 40 de produse listate, dar nu le dam pe toate in acelasi timp pentru ca ar fi o greseala de strategie. Le rulam in functie de cerere si de timp. Daca ninge se mananca ceva, daca e ploaie altceva. Incercam sa cream un sistem”, explica Minea.

Costuri mari pentru utilajele de ambalare

Toate utilajele de productie si ambalare costa sute de mii de euro. Fondatorul Angst explica cum un simplu feliator – absolut necesar –  costa mult si nu sunt foarte multi producatori. ”Daca am feliator va trebui sa iau si un aparat care sa ambaleze ceea ce am feliat si nu pot sa-l iau pe cel prost ci unul performant. Toate aceste evolutii ale produselor tehnologice duc la cresterea pretului. La ora actuala, utilarea de fabrici de productie inseamna milioane de euro. Multe chestii sunt consumabile. Nimeni nu ar putea sa traiasca daca ceea ce am face ar dura o viata. Fiecare utilaj, fiecare aparat are un termen de viata. Trebuie sa schimbi macar piesele principale din cand in cand, pentru ca altfel producatorul ar da faliment. Problema este cand se va reduce acest termen. Am piese care cad exact la data expirarii garantiei”.

In domeniul utilajelor de ambalare, clientii prefera utilajele care pot fi upgradate, la care schimbi doar piesele care se misca si in timp se uzeaza. “A aparut electronica, care e buna si e rea. La inceput am lucrat cu utilaje second hand care aveau chiar 70 de ani vechime si functioneaza si acum. Nu aveau nimic electronic, nu se stricau niciodata. Era facut sa reziste. Dar nu pot sa spun ca nu mai doresc piese electronice”, spune Sorin Minea.

Din punctul sau de vedere, la ambalare trebuie sa preiei noul, pentru ca vechiul este complicat si foarte greu de pastrat. “Ceea ce creezi nou trebuie sa fie ecologic, usor de manipulat si practic, sa nu-mi schimbe ceea ce am in interior. Asta este foarte greu. Matritele, cele pe care construiesti produsul sunt sute. In fiecare an se schimba si apar altele. Nu exista o chestie completa. Ambalajele din plastic – sunt sute de forme. Trebuie sa te intelegi cu cineva care poate sa creeze impreuna cu tine ceea ce ai nevoie”.

La inceput a fost vacuum, acum sunt gaze inerte, se poate folosi si oxigenul, sunt tot mai multe lucruri care se introduc. Pentru producatorul din industria alimentara, este necesar ca aceste inovatii sa se poata aplica pe utilajele de ambalare pe care le are in dotare, iar angajatii sa invete sa lucreze pe ceea ce au, pentru ca costurile schimbarilor foarte dese ajung in pretul consumatorului.

Daca vrei sa dai un lucru de calitate la un pret acceptabil – inovatia este o chestie foarte frumoasa –, inovatia trebuie sa aiba si avantaje, nu numai dezavantaje”, concluzioneaza Sorin Minea.