Din dorinta de a satisface nevoile consumatorilor, designul de ambalaje este intr-o continua schimbare, devenind unul dintre cele mai interesante si mai dinamice sectoare ale industriei de packaging. Specialistii atrag atentia ca anumite trenduri incep sa se estompeze, astfel ca in urmatorii ani putem sa uitam de ambalajele cu grafica excesiva sau de cele in culori plictisitoare. Noile tendinte de design al ambalajelor sunt, cumva, la polul opus:

  1. Simplitatea, in prim-plan. Tendinta spre minimalism se observa in toate categoriile de design, astfel incat, in urmatorii ani am putea vedea ambalaje moderne, minimaliste, departe de incarcatura brandurilor clasice, de “scoala veche”. Spatiul alb incepe sa domine suprafata ambalajului, fiind inconjurat doar de cateva culori si cele mai relevante informatii despre produs.
  2. Tipografiile profesionale iau locul celor mici. Pe masura ce atentia consumatorilor scade, devine din ce in ce mai important ca brandurile sa transmita mesajul cat mai clar si cat mai repede posibil – design-ul ambalajului devenind, in acest caz, cel mai sigur mod de “comunicare”. Nu este exclus sa vedem la raft, in urmatorii ani, un branding mai indraznet, cu fonturi mari si o economie de cuvinte care transmit mesaje clare, cu “voce tare”.
  3. Ambalaje experimentale. Designerii isi asuma tot mai multe riscuri creative si vin cu solutii de ambalare inovatoare si capricioase, din dorinta de a testa limitele mai mult ca niciodata. Sa nu ne miram, asadar, atunci cand ambalajele experimentale vor inunda scena si vor cuceri teritoriile “familiare” – vezi foto.

  1. Ambalaje sustenabile. Pe masura ce consumatorii devin mai constienti de impactul achizitiilor lor asupra mediului, tot mai multe marci opteaza pentru ambalaje ecologice. Astfel, materialele plastice (ieftine si accesibile) sunt inlocuite cu materiale biodegradabile precum hartia, canepa, bambusul si sticla. Progresele cercetatorilor au ajuns pana-ntr-acolo incat s-au inventat ambalaje durabile realizate din gel pe baza de alge (folosit la ambalarea apei) sau chiar ambalaje comestibile – film biodegradabil pe baza de lapte.
  2. Ambalaje cat mai feminine. Designul de ambalaje tinde spre o estetica generala cat mai feminina, astfel incat este foarte posibil ca pe viitor, ambalajele explozive, hiper-stimulative, asociate cu masculinitatea, sa dispara usor-usor din peisaj.